News : Newmarket Dental Goes Green In Style

May 7, 2014

Published in the Portsmouth Patch

By Sam Ueda

Let’s face it; dentists aren’t widely regarded as the stylish trendsetters of our society. Nate Swanson of Newmarket Dental, however, has broken the mold by designing a modernized office with a twist, using vintage, reclaimed, and recycled materials. It’s truly a hip design, but the real kicker is its sustainable edge.

The office is a clever combination of vintage décor in a sleek, modern layout, with a monochromatic, industrial color scheme. In the waiting room, magazines and lamps sit on top of reclaimed typewriter stands. Edison-style bulbs hang above the front desk, which is lined with a tin-roof style metal. The walls are decorated with Dr. Swanson’s private collection of antique toothpaste ads and dentist’s charts.

In the chair, which was moved from the old office, patients are surrounded by LEED-certified cabinetry, linseed-based linoleum, motion-sensing LED lights, and a synthetic recycled floor that resembles aged wooden boards. It does, in many ways, resemble the imagery of an antique mill building, but with the clean and bright comfort of a healthcare facility.

Read the full article in the Portsmouth Patch.